fbpx

Mikor van apák napja?

Az apák napját minden egyes országban eltérő napokon ünneplik. Például Ausztriában és Belgiumban június második péntekén, Németországban áldozócsütörtökön, de vannak olyan országok, ahol márciusban vagy novemberben tartják ezt az ünnepnapot.

Hazánkban június harmadik vasárnapján ünnepeljük az apákat, tehát az idén június 21-én lesz.

Honnan is ered az apák napja? 

Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték az apák napját. Ez az időpont március 19-én, Szent József napján volt. Vannak olyan európai országok, ahol még mindig március 19-én ünneplik az apák napját. Ezek az országok Svájc, vagy Portugália.

Az apák napja elterjedése

Világünnepként az USA-ból terjedt el az apák napja. Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését 1909-ben, amikor egy anyák napi rendezvényen részt vett. Tudni érdemes, hogy édesapja William Jackson Scott egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk tragikus módon meghalt a szülés közben. 

Black onix Amoor karkötő1
Black onix Amoor karkötő1

Sonora Smart Dodd ekkoriban sokat kampányolt az apák napja megünneplése érdekében, melynek hatására az USA egyre több államában tartották meg ezt az ünnepséget. Richard Nixon amerikai elnök csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé az apák napját.

Hazánkban még nincs akkora hagyománya ennek az ünnepnapnak, mint az anyák napjának, de évről évre megfigyelhető a növekvő népszerűsége. Magyarországon egyébként 1994-ben indítottak mozgalmat az apák napi ünnep bevezetésére.

Ajándékok apák napjára

Vörös rózsával köszöntötték fel az édesapákat az első apák napján. Mint minden más ajándékozás alkalmával, az apák napi ajándék megvásárlásánál is érdemes olyan ajándékot kiválasztani, aminek az apuka biztosan örül.

Az sem baj, ha nem egy kell kézzel fogható ajándékról van szó, hiszen ebben a rohanó világban az édesapák már annak is örülni tudnak, ha az egész napot a gyerekeikkel tölthetik. Meglepheted apukádat valamilyen saját készítésű rajzzal, süteménnyel, vagy akár egy kézzel készített férfi karkötővel is.

Ha esetleg még nincs ötleted – mivel is lepd meg édesapádat ezen a jeles napon, akkor nézd meg széles férfi ékszer kínálatunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár